Inspirator spreekt alle talen

Je luistert het beste in je eigen taal

Hoe komt het dat jouw publiek (en jij zelf ook) bijna in slaapt valt bij de ene spreker? Dat de zaal bij de andere spreker ‘We Want More’ roept? Wat doen sprekers die hun VAK verstaan? Die spreken alle talen, dus ook jouw taal. Na het lezen van deze blog weet je wat VAK-taal is. En je bent je weer bewust waarom jij en jouw publiek bij die VAK-spreker op het puntje van hun stoel zitten.

VAK-taal, wat is dat?

Niemand spreekt natuurlijk letterlijk alle talen. Het gaat er niet om in welke taal je spreekt. Niet als in nederlands, engels, duits of frans. Remco Claassen leerde mij in zijn boek Verbaal Meesterschap over VAK-taal. Een spreker met impact spreekt VAK-taal en zorgt er zo voor dat jij iets gaat doen, iets gaat laten of iets nooit meer vergeet. Van Paul Donders leerde ik uit zijn training ‘Inspirerend trainen met DISC’ over wat jouw helden moeten doen, voelen en weten na jouw spreken. Sluit je als spreker aan bij de ‘taal’ ofwel de leerstijl van je toehoorders? Dan zit je publiek op het puntje van de stoelen en hoor je de ‘We Want More’ aan het einde.

VAK = Visueel, Auditief, Kinesthetisch

Hoe sluit je aan bij je publiek? Het gaat om herkenning, gevolgd door een ‘klik’ waardoor vertrouwen ontstaat. Wanneer je iemand vertrouwt dan kan je ontvangen. Dan kan je beïnvloed worden. Dan kan de spreker impact maken.

Hoe zorg je voor VERTROUWEN? ‘Als de luisteraar letterlijk ‘zichzelf hoort praten’, dan voelt deze herkenning, deze klik aan als vertrouwd.

Als mens neem je waar met je vijf ingebouwde sensoren. Je ziet, je hoort, je voelt, je ruikt en je proeft. Oftewel je neemt waar met je zintuigen met als mooie afkorting; de VAKOG.

  • Visueel = zien
  • Auditief = horen
  • Kinesthetisch = voelen / aanraken
  • Olfatorisch = ruiken
  • Gustatorisch = proeven

Ontvang je  als een video, audio of een kino?

Je hebt een persoonlijke voorkeur voor waarnemen – verwerken – reageren. Iedereen heeft een eigen frequentie van communiceren. Je stemt makkelijker af op iemand met jouw frequentie van snelheid, volume en beweeglijkheid. Je hebt een voorkeur voor:

  • woordkeuze en uitdrukkingen
  • spreeksnelheid
  • volume
  • klankkleur en de mate van diversiteit daarvan
  • ondersteunende gebaren en de heftigheid waarmee ze worden ingezet

Sprekers zenden uit op de verschillende frequenties en hebben ook een voorkeur. Kijk en luister maar eens naar deze voorbeelden.

GoedID.com _ Inspireren _ Visueel

GoedID.com _ Inspireren _ Visueel

Visueel = zien = ‘video’, voorbeeld Steve Ballmer (tip –>> zet eerst je geluid zachter, want het is nogal veel volume)

GoedID.com _ Inspireren _ Visueel

GoedID.com _ Inspireren _ Auditief

Auditief = horen = ‘audio’, voorbeeld is luisteren naar podcast. In deze podcast heeft Janneke Stielstra (mijn nicht ? een mooi interview met Remco Claassen.

GoedID.com _ Inspireren _ Kinestetisch

GoedID.com _ Inspireren _ Kinestetisch

Kinesthetisch = voelen / aanraken = kino’s, voorbeeld Eckhart Tolle

Voor meer informatie verwijs ik je echt naar het boek van Remco Claassen, hoofdstuk 8 ‘spreek de drie talen van je publiek’.

VAK-taal & Liefde

Een inspirerende dagvoorzitter spreekt de taal van jouw publiek, spreekt de taal van jouw key-notes en spreekt natuurlijk ook de taal van jou als de opdrachtgever. Naast dat ik de 3 VAK-talen gebruik, spreek ik vanuit de overtuiging dat iedereen een Goed ID is.

Jij bent echt een goed idee!

Jij bent écht een goed idee!

If I speak with the tongues of men and of angels, but have not love [for others growing out of God’s love for me], then I have become only a noisy gong or a clanging cymbal [just an annoying distraction].

Spreken vanuit Liefde met een hoofdletter L, dat maakt het verschil ? Dat hoor je niet alleen dat voel je ook. Dit is iets wat je niet direct uit kan leggen. Dit ervaar je. Wil jij dit zelf ervaren?